Choď na obsah Choď na menu
 


Úcta k starším

4. 11. 2009

Primátor Štefan Milovčík prevažne skôr láskavým humorom vyjadril svoju úctu k „šedinám“ . dnes ich najmä pri slávnostných príležitostiach už takmer vďaka stylistkám a kaderníčkam takmer nevidieť. Ocenil zásluhu starších najmä z čias ich veku produktívneho i aktivity v pod jeseni života. Treba primátorov pohľad pri príležitosti mesiaca úcty k starším veľmi oceniť, veď seniori , seniorky sa okrem rôčkov ani veľmi od svojich detí a vnúčat neodlišujú – študujú na univerzitách tretieho veku, vedia si sadnúť za počítač, komunikujú aj prostredníctvom mobilu a mnohí ďalší vymýšľajú, ako tvorivo a vyrovnane tráviť voľný čas. Nie je pravda, že ho majú až tak veľa, že podľa známeho sloganu „ráno vstanú a majú fajront“. Mnohí pomáhajú deťom, chodia k vnúčatám, robia na záhradke, trávia čas pri rôznych svojich záľubách. Bolo by toho veľa...
Nie náhodou prívlastky chvály padali na skupinu Sninské seniorky so známym harmonikárom Jurajom Timkom, ktorá vznikla pre Jednote dôchodcov Slovenska v Snine, ktorú vedie predseda Ján Morochovič. Seniorky počas svojho kultúrno-spoločenského programu, s ktorým vystúpili (a nielen pri tejto príležitosti) presvedčili, že majú vzťah k zvykom a tvorivým tradíciám. Prekrásnymi pesničkami, tancom, pútavým rozprávaním sa vedia tešiť i dobrosrdečne smiať nad svojím i nad životom svojho dôveryhodného okolia. Smútok, ten im je cudzí, ten ako by zo svojho programu vypustili. Aj za to im vďaka. Boli ste skvelé v onen štvrtkový podvečer, babenky.
Poslanec Jozef Savka sa s úctou poďakoval, že mohol prijať ich pozvanie na podujatie. Vyslovil pekné želanie, aby úcta k starším pretrvávala po celý rok. Keď jej niekedy niet, nie je z toho nikto nadšený, vyslovil poslanec.
Aj poslanec VÚC PSK Jaroslav Regec si nedal ujsť príležitosť prejaviť úctu a svoje vyznanie starším občanom. Vyjadril radosť na tým, že mohol byť prítomným na večere, kde sa nešetrilo uznaním k váženým starším ľuďom. Často sa so skúsenejšími osobami pri svojej činnosti poslanca VÚC stretáva. Ako príklad uviedol spoluprácu s riaditeľkou Domu humanity v Snine Annou Pavlíkovou, keď sa mu podarilo zasadiť za pridelenie finančného príspevku z Nórskeho mechanizmu práve prostredníctvom VÚC.
Neformálne stretnutie pokračovalo. Nechýbalo ani príjemné občerstvenie a bohatá hostina. Pričinili sa o to zamestnanci Územného spolku SČK, predsedníčka Ľubica Lattová a riaditeľka Anna Pavlíková, ktorým pomáhala Irena Kurťáková z oddelenia kultúry a školstva.